Houtblazerstrio

‘I Tre Canneti ‘ (de drie rieten) bestaat sinds 2014. De drie spelers kenden elkaar uit andere ensembles en besloten samen het repertoire voor de combinatie van hobo, klarinet en fagot, te gaan verkennen. 

Bij deze houtblazers wordt de toon gevormd door het in trilling brengen (door te blazen) van een enkel riet (bij de klarinet) of een dubbelriet (bij de hobo en de fagot) op een houten pijp met gaten en kleppen. De klank van dit trio isheel eigen en sonoor, en samen hebben de instrumenten een groot toonhoogtebereik. 

In de overgangstijd van de 19de naar de 20ste eeuw waren er belangrijke technische verbeteringen aan de instrumenten, waardoor de spelers gemakkelijker en virtuozer gingen spelen. Vooral de Franse componisten waren van de nieuwe mogelijkheden gecharmeerd en zij waardeerden de lichtvoetigheid en sonoriteit van de ‘rietklank’. Parijs was in de eerste helft van de 20ste eeuw een broedplaats voor veel muziek voor onze combinatie, in het Frans ‘trio d’anches’ (anche is het riet). En daar profiteert ‘I Tre Canneti’ nog steeds van!

Foto door Hilbert Krane