Leonardo Valiante, Montevideo, Uruguay, studeerde aan de muziekschool Virgilio Scarabelli en slaagde In 1989 als pianoleraar aan het Falleri Balzo Conservatorium, waarna hij bij Nelly Langone de Trocolli een postgraduate cursus volgde. Vervolgde zijn studie klavecimbel bij Eduardo Gilardoni en Carlos Levin aan het Anglo Instituut, behaalde klavecimbel diploma A. Tussentijds volgde hij masterclasses klavecimbel bij José González Uriol, Rosana Lanzelote, Yves Rechsteiner en Mahan Esfahani. Daarna speelde hij met het SODRE Orkest o.l.v. Roberto Montenegro. In 1996 volgde toelating tot het Koninklijk Conservatorium Den Haag voor klavecimbelstudie bij Jacques Ogg. Een tweejarige studie hedendaagse muziek bij Annelie de Man aan het Conservatorium van Amsterdam is in 2002 afgerond.

In 2001 heeft hij o.l.v. Erik Klas het Noord Symfonie Orkest begeleid in de Vredenburg te Utrecht. Hij is vanaf 2000 begeleider van het koor VocAnimo, het Iriskoor in Warmond, het Dameskoor in Oegstgeest en het Dameskoor te Zoetermeer. Hij heeft ook gewerkt als muziek docent op de lagere school en als piano begeleider op de muziek school Virgilio Scarabelli in Montevideo, Uruguay (1992-1995).

In Nederland geeft hij sinds 2010 klavecimbel, piano en keyboard lessen bij Haenenmuziek te Voorburg. Hij heeft ook als piano-docent gewerkt bij het SKVR.

Van 2010 – 2017 zijn onder zijn leiding vier opera’s uitgevoerd: Orlando van G.F. Händel (2010) Opera Rodelinda van G.F. Händel (2014); opera Ottone van Händel (2016) en opera Catone van Utica van A. Vivaldi. Opera’s zijn uitgevoerd in Bosbeskapel, Houtrustkerk, Zorgvlietkerk, Church of Our Saviour, Emmauskerk en Theater Dakota te Den Haag, Geertekerk te Utrecht en Theater Cantegril in Punta del Este en Sala Zitarrosa in Montevideo.

Solisten in deze producties waren:

countertenoren: Leonardo Marziotte, Mattias Pavlous, J. Sebastien Beauvais, Aleksan Chobanov, Pablo Travaglino, Lea Amaro,

sopranen Michal Bitan, Charlotte Munnik, Victoria Cassano, Mariana Pimenta, Andrea Tjäder, Marta Loncar, Bonnie de la Haunty, Lisette Emmerink, Kelly Youdell, Marcela Redaelli,

mezzosopranen Stephanie Gericke, Alexandra d'Espinoza, Rut Codina Palacio, Luise Kimm, Carolina Rotela,

tenoren Carlos Monteiro, Niels Berentsen, Aart Mateboer, Nicolas Zecchi en bassen João Paixão, Marc Drost.

Solisten Pablo Travaglino (Ottone), Marcela Redaelli (Teofane), Carolina Rotela (Matilda), Lea Amaro ( Adelberto) en Nicolás Zecchi (Emireno) en het ensemble uit Uruguay.

Die Schöpfung van J. Haydn o.l.v. Martin van der Brugge in de Westerkerk, Amsterdam
In de Waalse Kerk Den Haag Dido en Aeneas o.l.v. Coen Honig, met leerlingen van Coen.
De Brockespassie van Händel uitgevoerd wederom met leerlingen van Coen Honig in de Familiekerk Den Haag en de Lukas passie van Telemann in de Lutherse kerk Den Haag o.l.v. Patrick Pranger.

Kamerorkest-concerten zijn uitgevoerd vanaf 2010 in verschillende locaties in Den Haag en omstreken, Amsterdam, Utrecht met solisten als: Roberto Bando blokfluit, hoboïste Dorota Gorlow, traverso Tiziano Teodori, cellist Tomas Kardos en het baroksensemble.

 

In 2010 is onder zijn leiding delen uit de opera Orlando van G.F. Händel uitgevoerd met het ensemble en solisten, o.a. mezzosopranen Stephanie Gericke, Alexandra d'Espinoza en countertenor Leandro Marziotte in de Bosbeskapel, Den Haag. In 2011 optredens in de Nelly Goitiñozaal van SODRE, Uruguay samen met Clara Kruk en Rodrigo Riera. In 2012 optredens in de Kloosterkerk met sopraan Michal Bitan, Javier Lupiañez Ruiz en celliste Paulina Ptak; opera Orlando van Händel met solisten en het barokensemble in de Church of Our Saviour en de Bosbeskapel; in Zoeterwoude het Rijnlandsorkest begeleid op klavecimbel: De Schöpfung van J. Haydn.

In 2014 opera Rodelinda van Händel in Warmond, solisten: Charlotte Munnik, Victoria Cassano en Mattias Pavlous, met Roberto Bando een fluitconcert van A. Vivaldi, op klavecimbel met het Leiderdorpsorkest de solisten begeleid: sopraan Lisette Emmerink, tenor Aart Mateboer en bas Marc Drost begeleid Die Schöpfung van J. Haydn o.l.v. Martin van der Brugge in de Westerkerk, Amsterdam.

Opera Rodelinda in de Houtrustkerk en Church of Our Saviour met solisten Charlotte Munnik, Victoria Cassano, Mattias Pavlous, J.Sebastien Beauvais, Niels Berentsen, João Paixão en het ensemble.

In oktober opera Ottone van Händel met o.a. sopraan Mariana Pimenta (Teofane), mezzosopraan Rut Codina Palacio (Matilda) en countertenor Mattias Pavlous (Ottone) in Emmauskerk.

In 2016 optredens op klavecimbel in de Zorgvlietkerk, de Brockespassie van Händel uitgevoerd met leerlingen van Coen Honig in de Familiekerk. Ook delen van opera Ottone van Händel in Geertekerk te Utrecht uitgevoerd met solisten Andrea Tjäder, Luise Kimm, Rut Codina Palacio, Dody Soetanto en Mattias Pavlous, tijdens Festival Oude Muziek Utrecht in Huize Molenaar op klavecimbel met violist James Hewitt. In oktober de gehele opera Ottone in Emmaus- en Houtrustkerk, uitgevoerd met dezelfde cast, het barokensemble en regisseur Javier Luis Piñón.

In januari 2017 op klavecimbel met hoboïst Federico Forla opgetreden in de Bergkerk, Den Haag.

In maart Highlights opera Catone in Utica, A. Vivaldi in de Bergkerk. Solisten: Carlos Monteiro (Catone), Andrea Tjäder (Cesare), Marta Loncar (Emilia), Mariana Pimenta (Arbace) en Mattias Pavlous (Fulvio).

In juli highlights opera Ottone van Händel, uitgevoerd aan het Theater Cantegril in Pta. del Este en Sala Zitarrosa in Montevideo, met solisten Pablo Travaglino (Ottone), Marcela Redaelli (Teofane), Carolina Rotela (Matilda), Lea Amaro ( Adelberto) en Nicolás Zecchi (Emireno) en het ensemble uit Uruguay.

In oktober Highlights van Catone in Utica van Vivaldi uitgevoerd met Marta Loncar (Emilia), Mariana Pimenta (Arbace), Bonnie de la Haunty (Cesare), Carlos Monteiro (Catone), Aleksan Chobanov (Fulvio) en het ensemble in theater Dakota, Den Haag. In maart 2019 heeft Valiante op klavecimbel met solisten traverso Tiziano Teodori en cellist Tomas Kardos en het ensemble in de Familiekerk en Oude kerk Voorburg uitgevoerd. In juni heeft Valiante samen met celliste Paulina van de Pavert de violist James Hewitt begeleid in het Kasteel Heeswijk