De Javaanse gamelan staat wereldwijd bekend om zijn bronzen gongs in soorten en maten (van 10 tot wel 90 cm doorsnede!) en allerlei instrumenten met bronzen klankstaven, die speels gecombineerd worden met zangstemmen, snaarinstrumenten, trommen, en soms ook xylofoon en bamboefluit.
Vaak spelen er wel 25 musici in een orkest.
De gamelan hoort bij het leven: geen ceremonie, ritueel of feest zonder gamelanmuziek. Het orkest begeleidt het Javaanse theater (wayang-schimmenspel, dans, toneel, cabaret) maar wordt ook vaak zelfstandig bespeeld, bij concerten in de kratons (paleizen), de radio- en tv-studio’s, de conservatoria en in de huizen van kenners en liefhebbers. Soms door een groot en imposant gamelanorkest, soms door een klein en fijnzinnig kamerensemble. Widosari treedt vandaag op in kleine bezetting. Het repertoire is gebaseerd op de grote hoftradities, met stukken uit het concertrepertoire, de wayangvoorstelling en het dansrepertoire.
De spelers van Widosari zijn:
Eko Teguh Waluyo zang, saron, kempul en gong
Harry Willemsen rebab, siter, zang en bonang panerus
Wulan Dumatubun kendhang (trommen) en bonang barung
Renadi Santoso slenthem, gong, zang en bonang panerus
Elsje Plantema gender, saron sanga en kendhang
Gamelan ensemble Widosari is in 1993 opgericht door musicus Elsje Plantema, vanuit het ideaal om de beste Nederlandse gamelanspelers bijeen te brengen en een ensemble te creëren dat zich met hart en ziel inzet voor de muziek. Het geheim van Widosari is het samenspel, waarbij de individuele prestatie altijd in dienst staat van het geheel. Oren op steeltjes en een open hart.
Het repertoire omvat klassiek Javaanse muziek, maar ook nieuwe composities voor gamelan en westerse instrumenten. Wayang Kulit (het Javaanse schimmenspel) begeleiden is ook een passie van de groep. Dhalang (wayang-poppenspeler) Ki Joko Susilo noemde Widosari na een gezamenlijk project "het beste gamelanorkest buiten Java".
In 2018 werd het 25-jarig bestaan van Widosari gevierd met Shadows of Java : Wayang Kulit, klassiek Javaanse gamelanmuziek en nieuwe muziek door Widosari & friends met dhalang Ki Joko Susilo, de Javaanse topmusici Peni Candra Rini en Guntur Sulistiyono, saxofoniste Yukari Uekawa en Patrick Votrian op trombone. Kort daarop viel Widosari de eer te beurt drie concerten te geven op het International Gamelan Festival in Solo, Midden Java.
Elsje Plantema (artistieke leiding) ontving in 2011 de Professor Teeuwprijs voor haar decennialange promotie en ontwikkeling van de gamelan in Nederland, als initiatiefnemer en docent, aan o.a. het Rotterdams Conservatorium en het Conservatorium van Amsterdam.
We use cookies to personalise content, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media and analytics partners who may combine it with other information that you’ve provided to them or that they’ve collected from your use of their services. You consent to our cookies if you continue to use our website.