Terug naar het overzicht

Carillonconcert Oude Kerk


  • Oude Kerk

In 1984 heeft de De Frans Mortelmans Stichting de Voorburgse gemeenschap een beiaard geschonken. Hiervoor goot de firma Eijsbouts vierendertig klokken. Samen met de bestaande voorslag van vier klokken ontstond toen een carillon van 38 klokken. In 2005 schonken de Voorburgse Rotaryclubs een extra basklok, de 39ste klok. In 2013 schonk de Frans Mortelmans Stichting wegens diens vijftigjarig bestaan een nieuwe speelautomaat.

In 2021 voerde Koninklijke Eijsbouts te Asten groot onderhoud uit aan het carillon. Dankzij diverse donaties kon het tevens worden uitgebreid met vijf kleine, helder klinkende klokjes zodat het nu 44 klokken telt (omvang A,C,D-g2). Eijsbouts vernieuwde en verbeterde de mechaniek waarbij ze ook het klavier aanpasten aan de nieuwe situatie. De klepelbollen werden gestraald en opnieuw op verstelbare wijze opgehangen.

Via een stokkenklavier, op de zolder boven de klokken, worden de klepels tegen de binnenwand van de klokken getrokken. Door het instrument nauwkeurig af te regelen is het mogelijk alle nuances tussen pianissimo (zacht) en fortissimo (hard) te laten klinken.

De zesentwintig laagste klokken hebben naast een klepel aan de binnenzijde ook een elektromagnetische hamer aan de buitenzijde, die wordt gebruikt voor het automatische speelwerk. Hierdoor is het mogelijk om ieder uur een door de beiaardier geprogrammeerde melodie en elk kwartier een korte westminster te laten klinken.

  • John Lindsay-Theimer (1884 - 1952) - Vineta Glocken*
  • Wolfgang Amadeus Mozart (1756 -1791) - Das Traumbild (bew.: R. Kroezen)
  • Robert Schumann (1810 - 1856) - Träumerei (bew.: K. van Assche)
  • Franz Liszt (1811 - 1886) - Liebestraum (bew.: L. ‘t Hart)
  • Gabriel Fauré (1845 - 1924) - Après un rêve (bew.: G. Peters)
  • Claude-Michel Schönberg (1944 - ) - I Dreamed a Dream (uit Les Misérables)
  • Jan Václov Kalivoda (1801 – 1866) - Die Abendglocken (bew.: P. Hamelink)

* ’Vineta, een legendarische stad die ooit aan de Oostzee moet hebben gelegen op de grens van Duitsland en Polen, werd volgens de sage verzwolgen door de zee, omdat de trotse inwoners zich niets van de voortekenen aantrokken. De klokken van de toren luiden echter rusteloos door en iedereen die wel eens op een stille zomeravond op de Oostzee heeft gevaren werd wel eens door de wonderlijke gedachte bevangen dat hij in de verte klokken hoorde luiden.

John Lindsay-Theimer, een Duitser die eigenlijk Johann Theimer heette, schreef er een aardig pianostuk over dat ik voor beiaard bewerkt heb.’ - Dick Klomp, augustus 2019

Voor dit concert is geen ticket nodig.

Artiesten