Sergey.jpg

Duo Hebb - Sergey

Ter gelegenheid van het ontsteken van de lichtjes in de kerstboom aan de Herenstraat in Voorburg op 8 december verzorgt het Huygensfestival een concert van een bijzonder duo!

Viool en gitaar, twee snaarinstrumenten met elk een rijke geschiedenis en een breed repertoire. Ze ontmoeten elkaar maar zelden en dan meestal in sonates van Paganini, waarin de gitaar de viool begeleidt. In het programma van Izhar Elias en Sergey Arseniev zijn de viool en de gitaar elkaars gelijken. De titel van het programma Prikkeloverdracht, naar een werk van Chiel Meijering, staat voor het overbrengen van muzikale ‘prikkels’. Van de viool naar de gitaar en andersom. Zo ontstaat een wisselwerking waarvan het publiek de intieme getuige is. De gespeelde werken zijn van Débussy, Francaix en Schubert, gecombineerd met enkele eigentijdse composities, waaronder de compositie van Meijering.

Izhar Elias (Amsterdam, 1977) is een van de meest veelzijdige gitaristen van dit moment, bekend om zijn poëtische stijl en grensverleggende programmering. In 2011 ontving hij de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs.  Izhar trad in 2016 op voor koning Willem-Alexander tijdens het Koningsdagconcert. In april 2017 verscheen zijn tiende cd Guitar Vibes, opgenomen met het Nederlands Kamerorkest en Matangi Quartet.

Sergey Arseniev (Sint-Petersburg, 1982) is eerste violist in het Nederlands Kamerorkest. Sergey heeft een grote openheid voor nieuwe ideeën en muzikale invloeden. Hij speelt graag kamermuziek, liefst in bijzondere bezettingen. Het gaat hem om de communicatie met het publiek, dat hij een unieke muziekervaring wil geven. Sergey bespeelt een instrument uit de collectie van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, een viool, gebouwd door Joseph Gagliano (Napels, 1758).

Het Hebb Duo is genoemd naar neurowetenschapper Donald Hebb, die  in 1949 met een opzienbarende theorie kwam: Als de ene zenuwcel de andere zenuwcel dicht genoeg nadert om deze te prikkelen en als dit vaak genoeg gebeurt, komt een proces op gang dat ervoor zorgt beide cellen elkaar kennen en een netwerk vormen. In dit soort netwerken liggen herinneringen, kennis en ervaringen opgeslagen. Dit kunnen expliciete herinneringen zijn aan je oma of motorische vaardigheden als lopen en fietsen, maar ook zintuiglijke herinneringen, zoals muziek.

Datum en tijd:
vr, 12/08/2017 - 17:30 t/m 18:30

Wegens onvoorziene omstandigheden is Sergey Arseniev helaas niet in gelegenheid om aan dit concert deel te nemen. Met Izhar Elias en enkele van zijn muzikale vrienden is een zeer waardig alternatief programma opgesteld!

Virtuoze Duo's

Levan Tskhadadze, klarinet
Izhar Elias, gitaar
Fernando Riscado Cordas Jr., gitaar

“a match made in heaven” , volgens Paul Janssen in Luister Magazine

Levan Tskhadadze:
Een van de meest invloedrijke jonge musici van Georgië.

Izhar Elias, winnaar Nederlandse Muziekprijs:
“Met gevoel voor stijl, timing, kleur en diepgang ontstijgt Izhar Elias zijn instrument.” (Dagblad Trouw)

Fernando Riscado Cordas:
“Fernando Cordas speelt met zo’n gemak, meesterschap en uitdrukkingskracht dat de muziek als nieuw klinkt.”  (Luister Magazine)

Levan en Izhar kletsen met elkaar en dagen elkaar uit via hun instrumenten. Levan Tskhadadze is een van de meest invloedrijke jonge musici van Georgië. Samen met Nederlandse Muziekprijswinnaar Izhar Elias laat hij u kennis maken met een nieuw geluid. Klarinet en gitaar geeft een lichte transparante klank, met ruimte voor veel persoonlijke vrijheid en folklorische roots.
Het gitaarduo Elias/Cordas pakt uit met diverse bijzondere gitaren, waaronder twee instrumenten uit de tijd van Schubert. Het duo spettert daarnaast met enkele Spaanse klassieke tophits.
En op wat voor gitaar zou Huyghens gespeeld hebben? Izhar laat het u horen.
In dit verrassende programma hoort u o.a. virtuoze operavariaties, bijzondere gitaren, Spaanse klassiekers en filmmuziek uit Georgië.

Programma:

G. Rossini (1792-1868) / arr. M. Giuliani (1781-1829):
Ouverture tot “Il Barbiere di Siviglia”
(gitaarduo)

Gioachino Rossini    
Una voce poco fa
(klarinet-gitaar)

F. Schubert (1797-1828) / Arr. F. Cordas
Piano Sonata no.13, D 664
- Allegro Moderato
(gitaarduo)

Luigi Bassi (1833-1871) Arr. Izhar Elias:        
Fantasia da Concerto, su motivi del “Rigoletto” di Giuseppe Verdi
(klarinet-gitaar)

-pauze-

Speciale link met Constantijn Huyghens:
F. Corbetta (c.1615-1681):
- Chacone en Autre Chacone in C major
(gitaar solo)

J. Rodrigo (1901-1999): Aranjuez ma pensée, Minuetto Pomposo (uit: Tonadilla)
(gitaarduo)

I. Albeniz (1860-1909): Cordoba
(gitaarduo)

M. de Falla (1876-1946): Danza Del Molinero (uit: El sombrero de tres picos)
(gitaarduo)

Gia Kancheli (Georgië):                
Georgische filmmuziek
(klarinet-gitaar)

Alamiro Giampieri (1893-1963) /Josef Kaspar Mertz (1804-1856)    
Arr. Izhar Elias:
Il Carnevale di Venezia
(klarinet-gitaar)            
 

Datum en tijd:
vr, 09/07/2018 - 20:00 t/m 22:00

Nieuwsbrief

Stay informed on our latest news!

CAPTCHA
Dit is een anti-spam test. Vul svp de weergegeven code in om het formulier te kunnen verzenden.
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.
Abonneren op Huygens Festival Voorburg newsletter feed